Melyik lehúzó hevedert válasszam?

A lehúzó hevedert, vagy lehúzó talpat a zacskócsomagoláshoz használják. A Vertikális csomagológépekben ez a kopó alkatrész húz le a csomagoló fóliából éppen annyit, amennyi egy zacskóhoz kell. Nagyon fontos, hogy a hajtás precíz legyen, mert máskülönben nem lesznek egyforma súlyúak a zacskóba töltött termékek. A legnépszerűbb csomagológép fajták, amelyekhez ezeket a termékeket használják. Rovema, Bosch. Simionato, Wolf, Ttriapex, Hassia, Ilapack, Hastamat.

A lehúzó heveder egy fogazott hajtószíjból és egy bevonatból áll. Az alapszíj 90 ShA keménységű és egy ennél jóval puhább, 35-55 ShA keménységű bevonatból áll, amely jól tapad a fóliához vagy papírhoz, amiből a zacskó készül.

A lehúzó heveder számtalan konstrukcióban és méretben kapható a piacon nyilván azért, mert a gépkonstruktőrök szeretnek mindig más hajtást tervezni az új termékekbe. Ez nekünk jó, mert ez adja a piaci szegmens nehézségét. Kis szériás nagyon igényes termékeket lehet így eladni.

Az alapszíjhoz vagy poliurethan(PU) vagy Neoprén (Gumi) anyagokat használunk. A PU fogazott hajtószíj élettartama jóval magasabb a gumiból készülteknél. Ha az élettartam a döntő a beszerzés meghozatalánál, akkor a PU-t, ha az ár, akkor a gumiszíjból készült lehúzó hevedert vegye. Ha bekalkulálja az állásidő miatti veszteséget és a karbantartási költséget is, akkor a PU-t.

A gumiszíj és a PU fogasszíj ára közötti különbség még nagyobb, ha H, L, XL and MXL profilú termékekről beszélünk. Ezekre a profilokra két minőségi gyártó van az egész világon, és ez az árukon is meglátszik.

Itt érdemes megjegyezni, hogy neoprénből Európában és az USA- ban hiányoznak a legnépszerűbb méretek: T10 920 and T10 630. Ezekre csak Ázsiában találunk gyártót.

És most nézzük a bevonatokat:

Ragasztott bevonat. Ebben az esetben alapjában véve három alapanyag között lehet választani: nyers gumi, linatex vagy szilikon, ha el akarja kerülni az átlapolást. Ha a lehúzó heveder nem tartalmaz vákuum- nyílást, akkor a gyártó megveszi az alapszíjat a piacon és ráragasztja a bevonatot. A minőségi terméken nincs átlapolás, nincs vágás, végtelenítve van.

Ebben az esetben a lehúzó hevedert mindkét irányban lehet használni anélkül, hogy leválna róla a bevonat. Az idő előtti leválásnak legtöbbször az oka, hogy az operátor a szíj megtisztítása után rossz irányba kapcsolja be a gépet. Az átlapolás nélküle lehúzó hevedernél ez a probléma nem áll fenn.

Amennyiben vakum nyílásos lehúzó hevederre van szükség, hogy a fogasszíj áteressze a vákuumrúdban lévő levegőt ezzel is segítve a lehúzás pontosságát, akkor nem lehet a piacon található fogazott hajtószíjra rátenni a bevonatot. A kevlár vagy acél szálmerevítés miatt, ha ezt a szíjat kilukasztják, akkor a nyílásnál kilógnak a szálak és a nyílás széle sörtés lesz. Láttam már ilyen lehúzó hevedert egy gyárban, elég rosszul nézett ki.

Vakum nyílásos PU alapszíjból készült lehúzó hevedert csak fordított száltartóval készült fogasszíjból lehet készíteni. Tehát a piacon fellelhető normál szíjak erre nem alkalmasak. Olyan gyártót kell keresni, akiknek a kínálatában léteznek a legnépszerűbb méretű fordított száltartóval készült fogazott hajtószíj méretek. Pl. a Bervina

A vakum szíjhoz viszont alkalmas valamennyi Neoprén fogasszíj, mert az üvegszállal van megerősítve és az minden további nélkül kilukasztható.

Milyen bevonatot válasszunk ragasztott konstrukció esetén?

Európában a Linatex az egyik legnépszerűbb bevonat. A termék jól néz ki. Ugyanakkor a vevőink visszajelzése szerint elég porózus és kopásállósága nem igazán jó. Ha vákuum szíjra teszik, nagyobb lesz a fals levegő, minta gumi vagy szilikon bevonat esetében.
A vevő egy része azért nem használja a linatex bevonatot, mert a gumibevonathoz képest az ára nagyon borsos.
A vevői visszajelzések szerint sok gyár átlapolós technikával készült linatex szíjat használ, ami nem jó minőségű a bevonat korai leválás miatt.

Van, aki viszont azért szereti a linatex bevonatot, mert ez egy jól ismert márka és minősége mindig egyenletes, ezért megbíznak benne.

Azok a vevők, akiknél az ár a legfontosabb a beszerzésnél, a nyers gumi bevonatot részesítik előnybe, mert ennek az ára viszonylag olcsó. A termék kopásállósága nem a legjobb, de nem porózus és a vákuum értéket jól tartja.

A szilikon bevonatos szíj viszonylag drága, de a vevők nagyon szeretik. Visszajelzéseink szerint élettartama nagyjából a kétszerese a linatexes konstrukciónak. Tapadása kiváló. A szilikon élelmiszeripari minőségű és környezetbarát anyag. Hűtőházakban ez a konstrukció verhetetlen, ugyanis itt is megőrzi hosszú élettartamát. Tegyünk egy egyszerű próbát. Tegyük be a gyerek radírját a mélyhűtőbe egy kis időre. Ha kivesszük, látjuk, hogy nyomásra morzsálódik. A szilikon állaga a mélyhűtőben nem változik.

A szilikonnak nagyon jó a kopásállósága, jól tapad a fóliához és jó a hőmérséklettel szembeni ellenállása. A német gépgyárak is ezt a konstrukciót vásárolják tőlünk.

Vevőink szerint a legjobb konstrukció a PU alapszíj szilikon bevonattal.

Annak, aki a vulkanizált konstrukciót részesíti előnyben a poliurethan habos bevonat a legnépszerűbb, amelyet PU alapszíjra tesznek rá, míg a neoprén alapszíjra nyers gumit vulkanizálnak.

A PU alapszíj és a rávulkanizált PU habos konstrukció esetén a gyártónak szüksége van egy nagyon költséges szerszámra minden méretben és fogprofilban, ami a termék árán is meglátszik. A másik hátránya az, hogy a PU hab nem élelmiszeripari minőségű és nem környezetbarát. Mivel ezeket a terméket elsősorban az élelmiszer és gyógyszeriparban használják, előfordulhat, hogy a használat során egy kis darab beleesik az élelmiszerbe vagy a gyógyszerbe és ez egészségügyi problémát okozhat.

A Neoprén alapszíj + gumibevonat konstrukciót úgy gyártják, hogy elkészítenek egy nagyméretű öntvényt és utólag levágják belőle a kívánt méretet, illetve megmunkálják a vevői igények szerint. Ezért ez a legolcsóbb megoldás. A rövid élettartam miatt viszont a beszerzési ár mellett figyelembe kell venni a leállás és a karbantartás költségét is és így nem biztos, hogy ez a leggazdaságosabb megoldás. Nem is szólva arról, hogy ez sem élelmiszeripari minőségű és cseppet sem környezetbarát.

Van még egy technológia, ami szintén használható, amikor sárga PU a habot szórnak az alapszíjra. Ez a bevonat is nagyon porózus és hamar lekopik.
Konklúzió:

Véleményünk szerint a legjobb megoldás a PU alapszíj ragasztott szilikon bevonattal. A PU alapszíjnak hosszabb az élettartama, míg a szilikonnak kiváló a tapadása és a kopásállósága, környezetbarát és jól használható 0 fok alatt is, és nem utolsó sorban jól tartja a vákuum értéket.

 

Your browser is out of date. It has security vulnerabilities and may not display all features on this site and other sites.

Please update your browser using one of modern browsers (Google Chrome, Opera, Firefox, IE 10).

X