Sárga vagy Piros

Először arra gondoltam, hogy ezt a blogot, csak az Erőátvitellel foglalkozó szakembereknek posztolom, mert annyira műszaki, hogy senki más nem érti meg, hogy miről van szó, vagy senkit sem érdekel, hogy mi ez az egész. Aztán még egyszer végiggondoltam és máshogy döntöttem. Szerintem mindenkit érdekel, aki nyitott az innovációra vagy az új ötletekre. Esetleg vonzó számára a kisvállalkozás fejlesztés.  A gépiparban vagyunk. Az évszázad elején és a Bervina, mint egy kis magyar családi vállalkozás bővíteni kívánja áruválasztékát, hogy ily módon is növekedjen. Olyan termékről van szó, amely nem csak Magyarországon, de a Régióban is az egyetlen fogasszíj gyártó cég.

A fejlesztőmérnök egy a csomagoló iparban széles körben használt termék prototípusát akarata elkészíteni. Az a jó a termékben, hogy mindenhol használják, ahol valamit zacskóba csomagolnak. A fóliát húzzák le vele, pont akkorát, amekkora egy zacskóhoz kell. Fontos a pontosság, mert ezzel állítják be a termék mennyiségét.

A fogasszíj két részből áll, az alapszíjból, aminek erősnek kell lenni, hogy bírja a gyűrődést és az ennél jóval puhább bevonatból, amihez jól tapad a fólia. A termék akkor válik bonyolulttá, amikor a fólia lehúzását vákuumos levegővel segítik. Gondoljunk arra, amikor a porszívó csövéhez tapad egy darab papír. A vákuumos levegőt egy vákuumos csőből kapja a fólia. A fogasszíjnak pontosan rá kell helyezkednie a vákuumos cső nyílásaira.

Ez eddig érthető? Ahhoz, hogy a levegő még jobban áramoljon, még különböző formákat is bele kell applikálni a fogasszíj bevonatába. A variáció több ezer lehet. Az alapszíjat poliurethánból vagy neoprémből gyártják. A bevonat pedig a piros színű gumiszerű linatex anyag volt. A termék piaca nagy. 10 milliós nagyságrendű darabban értve. Mielőtt a Bervina kitűzte volna a zászlaját, mindenki a linatex bevonatot használta.

A Bervina elkezdte a fejlesztést, de nem talált megfelelő nyersanyagot a linatex bevonathoz. A magyar ipar nagyon szűk, és ami működik, az az összeszerelő ipar, így a nyersanyag beszerzés akkor és most sem egyszerű.  Nincsenek rá itthon beszállítók. Az import beszerzéssel valamiért elakadtunk. A fejlesztőmérnök jóban volt a PEM-üs kollégákkal, akik megkérdezték, miért nem használ szilikont. Az is gumi és az van nekik. A szilikon náluk sárga volt. Ezzel készült el a prototípus, ami nagyon jól sikerült. Adtunk belőle a hazai gépgyártóknak, aki azt mondták, hogy az élettartama legalább a duplája a linatexének.

Ezután elkezdtük a terjesztést. Megkerestük a hazai felhasználókat és ingyenes mintákat hagytunk ott náluk. Felhívtunk pár német gépgyárat is, de mikor elmondtuk nekik, hogy a bevonat szilikon, nem érdekelte őket. A magyar gépgyártókon kívül senki sem akart belőle venni egy darabot sem. Mikor az összes magyar zacskócsomagoló gép már tőlünk vette a lehúzó hevedert, így az éves értékesítés elérte a 20 darabot. A beszerzési ügyintézők nem merték vállalni a kockázatot, jóllehet számos előnyt mutattak a tesztek. A szilikon nem morzsolódik, mint a gumi még alacsony hőfokon sem. Gondoljunk arra, amikor betesszük a radírt a mélyhűtőbe mi lesz vele, de a szilikon jégkészítő forma jól érzi magát ott. Az élettartam vizsgálat szerint is 2-szer 3-szor nagyobb az élettartama, mint a linatexesé.

Aztán jött a fordulat, amikor Hannoverben bemutattuk a terméket. Aki ismerte, jól megnézte, Jé! Sárga! Nem piros!

Aztán a vásáron  jött a drága Kanória úr Mumbaiból. Neki tetszett. Nézegette, tapogatta. Vissza- visszajárt. Mosolygott, örült. Elvitte a Bosch Indiának, az ottani Pepsinek. Ott tonna számra csomagolják a chipset. Nekik bejött a sárga lehúzó heveder. Indiában mi európainak számítunk. Az indiai multik nem bíznak meg a helyi beszállítókban. Európai, amerikai terméket akarnak és onnan nézve nincs nagy különbség, hogy egy termék magyar vagy német, hiszen európai. Kanória úr emberei busszal, vonattal szállítják ki a gyárba a termékeket. 2 Eurót keresnek naponta és nagyon boldogok, hogy ezt a munkát csinálhatják.

A termék bevált és megjött az önbizalmunk. Elkezdték más országból is venni a sárga fogasszíjat. Mi meg végiglátogattuk az összes Magyar csomagolócéget. Elmentünk Győrbe is, ahol snacket csomagolnak. Próbáltuk őket meggyőzni, hogy nálunk vegyék a fogasszíjakat, hisz mi vagyunk az egyetlen cég itthon, aki ezt a terméket gyártja. Nem tudtuk őket meggyőzni, de azt megengedték, hogy beszéljünk a gép kezelőjével, Józsival. Az összes lehúzó hevederük linatexes volt, csak a mi próbatermékünk volt sárga. Megkérdeztük Józsit, hogy melyik a jobb, a piros, vagy a sárga. A sárga, hangzott el a legkompetensebb személy ítélete.

Mentünk tovább, csináltuk, folytattuk. Ma már több ezer darabot adunk el, és a szakma véleménye is az, hogy az igazi minőséget a szilikon bevonatos lehúzó heveder képviseli. A legjobb európai gyártók is minket másolnak.

 

Your browser is out of date. It has security vulnerabilities and may not display all features on this site and other sites.

Please update your browser using one of modern browsers (Google Chrome, Opera, Firefox, IE 10).

X