“Zöld termékek” kifejlesztését célzó projekt

Sikeresen zárult a Bervina Hajtástechnikai Kft új, “zöld termékek” kifejlesztését célzó projektje.

A projekt megvalósítása során a BERVINA Kft új “zöld termékeit” fejlesztette ki a csomagoló-, feldolgozó-, és gyógyszeripar számára. A fejlesztés újdonságtartalma, hogy olyan, a gyakorlatban is hasznosítható termékek kerültek kialakításra, melyek hozzájárulnak a partner vállalkozások környezetbarát termelési eljárásainak kialakításához. Az innováció megvalósítása előtt nem volt a piacon az élelmiszeripar és a gyógyszeripar számára olyan fogazott hajtószíj, mely a csomagolt termékbe jutva ne rontaná a termék minőségét, ezt a hiányterméket kívánta a társaság projektjével pótolni.

A projekt megvalósítása 4 részfeladatból tevődött össze (Tervezés, Termékkialakítás, Vevői próbák és Termékvéglegesítés). A projekt célja új, környezetbarát anyagokból készült fogas szíjak és kuplungok gyártása. Ennek megvalósításához a korábbi TDI rendszerű poliuretán alapanyagok alkalmazása helyett környezetbarát illetve FDA kompatibilis anyagok felhasználásának növelését valósította meg a társaság.

A projekt során felmérésre kerültek a piaci igények, melyekhez igazították a termékeket. A projekt során az alábbi hőálló termékek kerültek kifejlesztésre:

  • Szilikon fogazott szíj acélszál erősítéssel
  • Szilikon fogazott szíj kevlár erősítéssel
  • Szilikon fogazott szíj üvegszál erősítéssel

Szükség volt a szilikon/acélszál; szilikon/kevlár és szilikon/üvegszál biztos kötését elősegítő impregnáló szerek kifejlesztésére, melyre ugyancsak lehetőséget biztosított a projekt.

Az élelmiszerrel érintkezhető, FDA kompatibilis anyagokból készülő termékek az egybeöntött, több rétegű (kemény/puha) csomagoló, szállító hevederek kifejlesztése is szükséges volt MDI poliuretánból. Ehhez szükséges fejlesztések az alábbiak voltak:

  • Olyan MDI poliuretán rendszer alkalmazása, mely lehetővé teszi 10-, és 90 ShoreA keménység tartományban a vevői igényeket tökéletesen kielégítő termék előállítását.
  • Olyan poliuretán anyagok felkutatása és gyártásba vétele, melyek rendelkeznek FDA minősítéssel.
  • Öntőszerszámok tervezése és elkészítése, melyek segítségével a többrétegű öntés végrehajtható.

A harmadik fő feladat az élelmiszerrel érintkezhető, FDA kompatibilis anyagokból, ragasztott bevonattal készülő termékek megtervezése és kifejlesztése volt. Kidolgozásra kerültek az MDI rendszerű poliuretán fogazott alapszíjra ragasztott szilikon bevonatú hevederek és az MDI rendszerű poliuretán fogazott alapszíjra ragasztott natúrgumi bevonatú hevederek.

A Bervina Hajtástechnikai Kft az új „zöld termékeit” sikeresen kifejlesztette jelen projekt keretében, melynek elszámolható összköltsége 79.928.756 Ft, míg a kapott támogatás 45.501.880 Ft volt.

“Innováció mindenkinek”

A ma aktuális és egyre nagyobb teret hódító környezettudatos szemlélethez mérten egyre több felhasználó keresi a környezetbarát alternatívákat ezen, fogyasztói igény kielégítése céljából valósítottuk meg innovációs projektünk, ami a piacon eddig nem kapható árucikkekre irányult. A projekt célkitűzése olyan innovatív termékek megteremtése volt melyek hozzájárulnak a vevő környezetbarát termelési eljárásainak és anyag felhasználásának létrehozásához.
A Bervina Kft. a gyakorlatban is praktikusan hasznosítható fogasszíjjakkal és tengelykapcsolókkal szélesítette elérhető kínálatát, ezen, produktumok megvalósításánál pedig a környezettudatos felhasználás tevékenysége volt mérvadó. A kezdeményezett majd megvalósított vívmányok az élelmiszer illetve gyógyszeripar számára olyan naprakész előrelépést jelentenek mely a csomagolási eljárás folyamán fellépő termék sérülést kiváltó tényezők eshetőségét csökkentik, kizárják.

Szilikon fogazott szíjjak

A fogazott hajtószíjak gyártásához főleg poliuretánokat használnak alapanyagként, mivel ez a legerősebb rugalmas, hajlékony műanyag. Keménysége, szakítószilárdsága tág határok között változtatható, kordszál erősítéssel pedig igen nagy nyomaték átvitelére képesek. A fogasszíjakat az erőátvitel mellett gyakran használják a legkülönfélébb tárgyak, illetve csomagolóanyagok továbbítására is, azonban gyakran előfordul, hogy tapadásuk ezekhez a tárgyakhoz nem elegendő, ráadásul legtöbb típusuk nem alkalmas élelmiszerek, orvosi eszközök szállítására. Ezzel szemben a szilikon szíjjak akár 200°C-ig hőállóak, lágyabb típusaikhoz pedig jól tapadnak a különféle anyagokból készült tárgyak, és megfelelő hőkezelés után élelmiszeripari és orvosi célokra is alkalmazhatóak. Az acél-, kevlár-, poliészter- vagy üveg kordszálra a szilikon bevonat felvitele egy külön eljárásban történik. A szilikon bevonat többek között néma működést és jó kopásállóságot tesz lehetővé a könnyed alkalmazás és gyorsaság mellett.

Poliuretán bevonatos szíjjak

A projekt célkitűzése olyan fogazott szíjjak gyártására terjedt ki, amely a TDI rendszerű poliuretán anyagok alkalmazását visszaszorítja, helyette pedig növeli a környezetbarát MDI poliuretán rendszerek illetve FDA kompatibilis anyagok felhasználását. FDA minősítést kizárólag MDI poliuretán kaphat, ugyanis ezek a termékek nem jelentenek veszélyt az egészségre. Az FDA minősítés lehetővé teszi, hogy a termék 100%-ban érintkezzen élelmiszerrel. Ebből adódóan a szíjjak felhasználása emberi fogyasztásra szánt termékek előállítására terjed ki pl.: gyógyszer-, élelmiszer-, üveg-ipar. Ezen projekt keretein belül kialakított termékeink közé tartozik a gumi- illetve szilikon bevonatos poliuretán szíj. A bevonatos poliuretán szíjjak tulajdonságai közé tartozik a kiváló hőálló képesség mindezek mellett a szilikon továbbá gumi bevonat lehetővé teszi ezen, szíjjak magasabb hőmérsékleti területeken való alkalmazását. A szíjjak rozsdamentes acélkord erősítőszállal rendelkeznek, jellemző rájuk a jó kopásállóság, csendes működés, jó hidrolízis állóság továbbá kellőképp ellenállnak szénhidrogéneknek, olajoknak illetve oldószereknek.

Disk kuplung

Szervezetünk sokoldalúságát megtartván tervezte meg egyedi disk tengelykapcsolóját. A tengelykapcsoló két fém része között egy elkülönülő lemez korong kapott helyet mely oldható csavarral került rögzítésre, esetleges felmerülő sérülések esetén ez a lemez lehetővé teszi a könnyű, gyors és professzionális karbantartást. A környezetbarát anyagfelhasználásra nézve a teljes kuplung legyártására kizárólag egyszer kerül sor, sérülés esetén pedig mindössze a lemez cseréjére van szükség, ami elősegíti a kedvezőbb anyag felhasználást. A tengelykapcsoló rozsdamentes acélból kerül legyártásra, ami hozzájárul az élelmiszeriparban és a gyógyszeriparban való felhasználásához.

 

 

Your browser is out of date. It has security vulnerabilities and may not display all features on this site and other sites.

Please update your browser using one of modern browsers (Google Chrome, Opera, Firefox, IE 10).

X